E111 Oranž GGN je přírodní barvivo živočišného původu. Získává se z vysušených těl samiček červce nopálového, hmyzu sajícího šťávu opuncií.
Košenila (E120) je přírodní červené barvivo živočišného původu, kapalina rozpustná ve vodě, ve většině jídel je její barva stále červená, při reakci se zásadou však zmodrá.
Tato stabilní barviva se přidávají do cukrovinek (lentilky a bonbóny), jogurtů, zmrzlin, džemů, žvýkaček, instantních polévek, alkoholických i nealkoholických nápojů, krabích tyčinek a mnoha dalších potravin. Setkáme se s nimi i ve farmaceutických výrobcích, kde se používají jako barvivo potahovaných tabletek, a v kosmetických přípravcích, například rtěnkách a očních stínech.
U některých citlivých jedinců může způsobit alergické reakce a často je košenila označována i za příčinu dětské hyperaktivity.
Další éčka:
E101 barvivo Riboflavin se používá v pekařských a mléčných výrobcích, jogurtech, dezertech, sypkých směsích...
E104 Chinolinová žluť je používána v některých cukrovinkách, sušenkách, hořčici, žvýkačkách.
E110 Žluť SY zatím v potravinách povolena bez omezení.
E102 Tartrazin se vyrábí synteticky z uhelného dehtu.
Články:
Hedvábná stezka fungovala tisíce let jako informační kanál mezi Evropou a Čínou.
Přírodní barvení velikonočních vajíček znaly už naše prababičky.
Jak zabránit hnědnutí jablek, lze je pokapat citronovou šťávou.
Rozvařené brambory vyřeší jednoduchý trik.
Jak rozpustit zcukernatělý med ve vodní lázni.
E120 Košenila, kyselina karmínová je přírodní červené barvivo živočišného původu.