Koření

E174 Stříbro (v podobě pigmentu)

E174 Stříbro (v podobě pigmentu) je přírodní barvivo, které je v EU povoleno. V USA a Austrálii povoleno není.

Použití stříbra jako přísady do potravin je výhradně omezena na vnější dekorace např. čokoládových dortů, povrchu kuliček (dražé) nebo cukrovinek obalených cukrem. Tento pigment je tvořen kovovým stříbrem v prášku nebo šupinkách. Dále se používá např. v indické kuchyni.

Stříbro se neukládá v organismu. Po požití se většina z těla vyloučí stolicí, část však zůstává v organismu. Stříbro podávané pokusným hlodavcům trpícím nedostatkem vitaminu E působilo smrtelné poškození jater. Dlouhodobé podávání bylo provázeno řadou nežádoucích účinků včetně změn na mozku a játrech. Stříbro znemožňuje činnost některých enzymů.

Další barviva:
E170 se používá také jako regulátor kyselosti nebo jako neutralizátor.
E171 Titanová běloba se v přírodě vyskytuje v krystalické formě.
E172 jsou v EU povolena.
Barvivo E100 dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť.

Články:
Šafrán je koření vyšší ceny.
Adžika má zvláštní aromatickou chuť a vůni.
Harissa pochází z Tuniska.
Barevný pepř naplní mlýnek.
Badyán je koření, které svou vůní připomíná anýz.

Koření

E174 Stříbro (v podobě pigmentu) se používá při povrchové úpravě cukrovinek (v dekoračních stříbrných kuličkách na dorty).


Jak Google využívá data, když používáte tento web