Koření

E211 konzervant benzoan sodný

E211 (benzoan sodný) je uměle vyráběný konzervant, v rámci zemí EU je povolen s omezeními. V kombinaci s kyselinou askorbovou a benzoanem draselným a benzoanem sodným se může tvořit benzen, který je znám jako karcinogen.

Benzoan sodný (E211) je sodná sůl kyseliny benzoové. Používá se jako konzervant, především v kyselém prostředí, kde zamezuje množení kvasinek a plísní. Je lépe rozpustný ve vodě než kyselina benzoová, proto je mu často dávána přednost.

Benzoanem sodným se konzervují kyselé potraviny - nealkoholické nápoje, hořčice, omáčky, kečupy, zálivky atd.

V České republice je použití této benzoanu sodného omezeno na nezbytně nutné množství do vybraných druhů potravin.

Existuje podezření na způsobování dětské hyperaktivity, obzvlášť v kombinaci s umělými barvivy. U citlivých lidí nebo lidí s chronickým astmatem či kopřivkou může vyvolávat nebo zhoršit jejich příznaky. Reakce bývá silnější v případě kombinace s jinými látkami, např. tartrazinem.

Další éčka:
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.
E210 Kyselina benzoová je konzervant, který nachází použití především v kyselých potravinách.
E170 se používá také jako regulátor kyselosti nebo jako neutralizátor.
Sorban draselný je dobře rozpustný ve vodě.
Barvivo E100 dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť.

Články:
Bobkový list má svůj původ oblasti Malé Asie.
Koriandr je koření, které je plod rostliny koriandr setý.
Adžika má specifickou aromatickou chuť a vůni.
Skořice se vyznačuje kořenně nasládlou chutí.
Harissa pochází z Tuniska.

Koření

E211 (benzoan sodný) je uměle vyráběný konzervant, kterým se konzervují kyselé potraviny.


Jak Google využívá data, když používáte tento web