Koření

E217

E217 (propylparahydroxybenzoát sodná sůl) je konzervační činidlo, které není v Evropské unii ani České republice povoleno.

Jedná se o umělý konzervant se stejným využitím i nežádoucími účinky jako ostatní parabeny. Zabraňuje šíření hub, plísní a bakterií v potravinách, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.

V přírodě se přirozeně nevyskytuje, je vyráběn synteticky.

Tato látka může způsobit kožní vyrážky, svědění, kopřivku, astma, kožní záněty a otoky.

Další éčka:
Barvivo E100 dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť.
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.
E211 konzervant benzoan sodný zamezuje množení kvasinek a plísní v kyselém prostředí.
E170 se používá také jako regulátor kyselosti nebo jako neutralizátor.
E210 Kyselina benzoová je konzervant, který najde použití především v kyselých potravinách.

Články:
Zaatar se vyznačuje chrakteristickou chutí.
Skořice se vyznačuje kořenně nasládlou chutí.
Nasi goreng se používá v indonéské kuchyni.
Kurkuma je koření z oddenku kurkumovníku.
Bobkový list má svůj původ oblasti Malé Asie.

Koření

E218 je konzervant, který v EU není povolen.


Jak Google využívá data, když používáte tento web