E228 (hydrogensiřičitan draselný) je konzervant a antioxidant, který je v EU povolen pouze pro některé potraviny. V USA a Austrálii není tato látka povolena.
V potravinářském průmyslu se přidává do vína ale také do jiných potravin, jako je například sušené bramborové výrobky, škrob, ságo, sušené ovoce, zelenina, ořechy, maso a ryby.
Vyrábí se ze dvou chemických látek - oxidu siřičitého a potaše.
Hydrogensiřičitan draselný je organizací FDA považován v malém množství za bezpečnou látku. Nicméně existují důkazy o vzniklých příznacích astmatu, anafylaxe nebo o příznacích poruch chování, bolestí hlavy, nevolností.
Další éčka:
E223 Disiřičitan sodný dokáže snižovat množství některých vitamínů v potravinách.
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.
Konzervant E224 disiřičitan draselný je využíván při bělení chmele, cukrů a při zpracování ovoce nebo zeleniny.
E222 Hydrogensiřičitan sodný vzniká přidáním plynu do louhu.
E221 Siřičitan sodný snižuje obsah vitamínů A a B1 v potravinách.
Články:
Zaatar se vyznačuje chrakteristickou chutí.
Provensálské koření obvykle obsahuje rozmarýn, bazalku, tymián a další přísady.
Koření fenykl je oblíbené především ve francouzské a italské kuchyni.
Pepř bílý se získává oddělením slupky zralých bobulí pepře.
Tabasco rozvíjí svoji chuť během kvašení.
E228 (hydrogensiřičitan draselný) se vyrábí z oxidu siřičitého a potaše.