E230 (bifenyl) je umělý konzervant. U citlivých osob může vyvolat alergické reakce. Používá se také jako pesticid u citrusů a při ošetřování citrusových plodů. Bifenyl není v rámci EU povolen.
Bifenyl je konzervant, který účinkuje proti vzniku plísní a růstu hub, zejména u citrusových plodů. Je doporučeno vyvarovat se styku s kůrami citrusových plodů, které jsou bifenylem ošetřeny.
Bifenyl je škodlivá látka, která může vyvolat nežádoucí alergické reakce zejména u citlivých osob. Mezi příznaky patří zvracení, nevolnosti, podráždění nosu nebo očí apod. Studie na zvířatech prokázaly poškození ledvin a jater. Není vhodné, aby děti přišly do styku s citrusovou kůrou a obalovými materiály, které jsou ošetřeny bifenylem. V kombinaci s dalšími přídatnými látkami (např. E231 a E232) může vyvolat rakovinotvorné účinky. Bifenyl je také potenciální teratogen.
Vyrábí se synteticky z benzenu.
Jako součást potravin je v Evropské unii a České republice bifenyl zakázán.
Je znám jako výchozí materiál pro výrobu polychlorovaných bifenylů (PCB).
Další éčka:
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.
Konzervant E224 disiřičitan draselný je využíván při bělení chmele, cukrů a při zpracování ovoce nebo zeleniny.
E222 Hydrogensiřičitan sodný vzniká přidáním plynu do louhu.
E221 Siřičitan sodný snižuje obsah vitamínů A a B1 v potravinách.
E223 Disiřičitan sodný dokáže snižovat množství některých vitamínů v potravinách.
Články:
Římský kmín je často používán společně s koriandrem.
Provensálské koření obvykle obsahuje rozmarýn, bazalku, tymián a další přísady.
Pepř bílý se získává oddělením slupky zralých bobulí pepře.
Tabasco rozvíjí svoji chuť během kvašení.
Koření fenykl je oblíbené především ve francouzské a italské kuchyni.
E230 (bifenyl) je škodlivá látka, která může vyvolat nežádoucí alergické reakce.
Koření voní.