Koření

Kari koření

Kari je směs koření původem z Indie, které si získalo oblibu v kuchyních celého světa.

Kari koření
Kari koření

Kari je směs koření, jejíž složení se může značně odlišovat. Najčastěji ho tvoří kurkuma, pepř, chilli, kardamom, koriandr, zázvor, římský kmín, muškátový oříšek, skořice a další.

Kari koření je používáno pro dochucování nejrůznějších masových směsí, do paprikových a gulášových jídel, na grilování či rožnění. Použitím kari získá pokrm lákavě žlutavou barvu.

Kari je svým původem tamilské označení pokrmu, připomínajícího ragú, v jihovýchodní Asii se dodnes pod tímto pojmem rozumí jen pokrm, pro koření se používá název masálá.

Chilli se do indického kari koření dostalo až poměrně pozdě, a to díky holandským obchodníkům, kteří ho sem dovezli z Nového světa. Dnes už ale k Indii patří stejně neodmyslitelně jako kari.

Koření

Kari koření znají Indové pod názvem masala, Angličané pak mají zásluhu na jeho celosvětové oblibě.


Jak Google využívá data, když používáte tento web