Kari je směs koření původem z Indie, které si získalo oblibu v kuchyních celého světa.
Kari je směs koření, jejíž složení se může značně odlišovat. Najčastěji ho tvoří kurkuma, pepř, chilli, kardamom, koriandr, zázvor, římský kmín, muškátový oříšek, skořice a další.
Kari koření je používáno pro dochucování nejrůznějších masových směsí, do paprikových a gulášových jídel, na grilování či rožnění. Použitím kari získá pokrm lákavě žlutavou barvu.
Kari je svým původem tamilské označení pokrmu, připomínajícího ragú, v jihovýchodní Asii se dodnes pod tímto pojmem rozumí jen pokrm, pro koření se používá název masálá.
Chilli se do indického kari koření dostalo až poměrně pozdě, a to díky holandským obchodníkům, kteří ho sem dovezli z Nového světa. Dnes už ale k Indii patří stejně neodmyslitelně jako kari.
Kari koření znají Indové pod názvem masala, Angličané pak mají zásluhu na jeho celosvětové oblibě.