Pepř černý je nejrozšířenější druh koření, které se používá prakticky ve všech světových kuchyních. Jedná se o jedno z nejstarších, nejoblíbenějších a nejpoužívanějších koření na světě.
Pepř černý je druh koření, které tvoří plody pepřovníku černého (Piper nigrum), sklizené v nedozrálém stavu. Pepř černý původně pochází z Indie, kde byl znám již ve starověku, dnes se však pěstuje v řadě tropických zemí. Pepř černý je nejrozšířenějším kořením, které se používá v nejrůznějších světových kuchyních.
Plody pepřovníku jsou sklízeny v různých stupních zralosti a procházejí různými způsoby zpracování, což poskytuje pro kuchyňské použití různé druhy pepře:
Pepř černý (fermentace nedozrálých zelených bobulí).
Pepř bílý (oddělení červené slupky zcela zralých bobulí).
Pepř zelený (rychle usušené nedozrálé bobule).
V gastronomii se můžeme setkat také s barevným pepřem což je směs pepře černého, bílého, zeleného a růžového.
Koření