Koření

Pepřovník černý

Pepřovník černý je ovíjivý tropický keř, původně pocházející z Malabarského pobřeží východní Indie. V současné době se pepřovník černý nejvíce pěstuje v asijských tropech na poloostrově Moluckém, v Indii, Číně, Vietnamu, na Sumatře a Jávě, v Thajsku a na Filipínách, avšak i v Brazílii.

Je známo téměř 1600 druhů pepře, avšak jako koření se používá pouze několik málo druhů - mangalorský, malabarský, tellicherský, allepi a goa, singapurský, sarawak, lampong, muntong, penang, saigon a java, které rostou zejména v jižní Asii. Podřadnější zboží, tj. různé velikosti i kvality, je označeno "naturel". V historii vaření nalezneme o pepři zmínky již v nejstarších písemných památkách staroindických. Staří Římané si pepř jako koření neobyčejně oblíbili a na hostinách boháčů nesmělo tehdy drahé koření nikdy chybět. Středověká kuchyně si v něm rovněž libovala. Bohatá je historie mezinárodního obchodu pepřem. První Evropan, který na vlastní oči viděl legendární pepřovník, byl pravděpodobně slavný Benátčan Marco Polo. Benátští kupci dlouho ovládali obchod nejen s pepřem, ale i s ostatním asijským kořením. Později je této tučné kořisti zbavili Portugalci, když Vasco de Gama obeplul Afriku. Portugalce zase vytlačili Holanďané, kteří byli posléze připraveni o monopolní pohádkové zisky Angličany. I v nynější době si pepř udržuje prim na světovém trhu.

Další články:
Pepř černý je nejrozšířenější koření, které se používá ve všech světových kuchyních.
Hřebíček je sušený kalich a poupě hřebíčkovce vonného.
Čokoláda s designem tuby olejových barev potěší oko i chuť.
Hedvábná stezka fungovala tisíce let jako informační kanál mezi Evropou a Čínou.
Zázvor pomáhá při bolesti, obsahuje látky, které podněcují tvorbu endorfinů.

Koření

Pepřovník černý je ovíjivý tropický keř, který se v současné době pěstuje především v asijských tropech na poloostrově Moluckém, v Indii, Číně, Vietnamu, na Sumatře a Jávě, v Thajsku a na Filipínách.


Jak Google využívá data, když používáte tento web