Koření

Chilli papričky

Chilli papričky, pro které se někdy používá název kayenský pepř, jsou plody exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropických a subtropických oblastech.

Chilli papričky
Chilli papričky

Chilli papričky jsou malé pálivé papričky se silnou vůní. Jedná se o ostré odrůdy zpravidla vytrvalých kořeninových paprik, kterých existuje celá řada. Za svou pálivou chuť vděčí látce kapsaicin, která se dobře rozpouští v tucích, proto voda pálení v hrdle neuhasí. Nejlépe je vypít jogurtové mléko, rajčatový džus nebo cucat citron. Sušené chilli papričky jsou ostřejší než čerstvé plody.

Chilli papričky podporují chuť k jídlu, mají příznivé účinky na zažívání a působí i jako prevence průjmových střevních onemocnění.

Koření

Éčka jsou přídatné látky v potravinách.


Koření