Koření

Dochucovadla jsou potraviny, které mnohdy obsahují éčka

Používáte v kuchyni kečup, hořčici nebo sojovou omáčku? Pak byste měli vědět, že v těchto dochucovadlech je mnohdy obsažena i slušná porce chemie. Jsou ale i taková, která éčka neobsahují.

Kečup by měl mít červenou až hnědočervenou barvu. Jiná barva signalizuje buď méně kvalitní suroviny, nebo nevhodnou technologii. Při nákupu kečupu sledujte množství rajčatového podílu – musí obsahovat alespoň 25 % sušiny, z toho 7 % rajčatového podílu. Zajímat by vás mohl také obsah cukru.

Základní surovinou pro výrobu hořčice je hořčičné semínko, sůl a ocet. Jemné a sladké hořčice obsahují konzervační látky, ostré druhy to nepotřebují, protože obsahují semena hořčice černé, která mají silný antimikrobiální účinek. Na trhu jsou i hořčice nebarvené a bez konzervantů.

Při nákupu sojové omáčky byste si měli všímat toho, zda jde o omáčku přírodní, tedy vyrobenou klasickým způsobem fermentace, která většinou neobsahuje žádná éčka - konzervanty ani jiné umělé přísady, nebo se jedná o sojovou omáčku průmyslově vyrobenou.

Zdroj: Zaostřeno na dochucovadla: Která jsou plná éček?

Další články:
Kmín pěstují zemědělci i na území České republiky.
Routa vonná je přírodní osvěžovač vzduchu, léčivka a koření, které lidé odedávna vyhledávají.
Farmářské trhy provoní bylinky, koření a čaj. To vše, ale ještě mnohem více bude náplní slavnosti Bylinky, koření a čaj.
Plochy, na kterých se pěstuje kmín, se zmenšují

Koření

Dochucovadla jsou potraviny, které mnohdy obsahují éčka.

Éčka v potravinách jsou uváděna na obalech potravin pod e kódy.


Koření voní.