E172 (oxidy a hydroxidy železa) jsou přírodní barviva. V EU jsou povolena s výjimkou dětské výživy.
Dělí se do podskupin:
E172 (i) - Železitá čerň
E172 (ii) - Železitá červeň
E172 (iii) - Železitá žluť
Jako potravinářská barviva E172 se používají synteticky vyráběné látky.
Používají se zejména k barveni vaječných skořápek, paštik, rybích výrobků jako jsou krevetové a lososové pasty nebo ve zvířecích krmivech.
Nejsou známy žádné negativní účinky. Při velkém přijatém množství však může silně zatížit trávicí trakt.
Další barviva:
E171 Titanová běloba se v přírodě vyskytuje v krystalické formě.
E163 Anthokyany se považují za bezpečná barviva.
E170 se používá také jako regulátor kyselosti nebo jako neutralizátor.
Barvivo E100 dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť.
Články:
Harissa pochází z Tuniska.
Šafrán zvýrazní chuť pokrmu.
Barevný pepř dochucuje hotová jídla.
Badyán je koření, které svou vůní připomíná anýz.
Adžika má zvláštní aromatickou chuť a vůni.
Koření voní.