E181 (tanin) je přírodní nebo přírodně identické barvivo a ochucující látka. Podle směrnice EU 89/107/EEC není již tanin považován za přídatnou látku. Ve velkém množství může způsobovat křeče žaludku.
Tanin anebo tříslovina (případně třísloviny) produkují různé druhy barev a to v kombinaci s chloridem železitým (modré, modro černé, nebo zelené až zeleno-černé) podle typu tříslovin.
Nejznámější zdroje taninů jsou čaj a víno. Jiné zdroje zahrnují ovocné šťávy, ale ne ty citrusové.
Další barviva:
Barvivo E100 dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť.
E171 Titanová běloba se v přírodě vyskytuje v krystalické formě.
E170 se používá také jako regulátor kyselosti nebo jako neutralizátor.
E172 jsou v EU povolena.
Články:
Skořice se vyznačuje kořenně nasládlou chutí.
Harissa pochází z Tuniska.
Bobkový list má svůj původ oblasti Malé Asie.
Adžika má specifickou aromatickou chuť a vůni.
Badyán je koření, které svou vůní připomíná anýz.
Koření voní.