E200 (kyselina sorbová) je konzervant, který je v EU povolen. Je považována za nejméně škodlivou potravinářskou konzervační látku.
Kyselina sorbová a její soli, jako je například sorbát sodný, sorbát draselný a sorban vápenatý, jsou antimikrobiální činidla, často používané jako konzervační prostředky v potravinách a nápojích, aby se zabránilo růstu plísní, kvasinek a hub.
Poprvé byla izolována z nezralých bobulí stromu jeřábu (Sorbus aucuparia), dnes se získává synteticky chemickou cestou z různých sloučenin - např. z acetaldehydu, nebo z petroleje.
Kyselina sorbová se používá také při výrobě nápojů, majonéz, kečupů, pekařských výrobků a cukrovinek, sýrů, margarínu a dalších masných výrobků, mléčných výrobků, salátových zálivek a nakládané zeleniny. Protože je kyselina sorbová špatně rozpustná ve vodě, používají se často místo ní její soli, tzv. sorbany (E 201 až E 203).
Kyselina sorbová se v lidském těle snadno metabolizuje a považuje se za nejméně škodlivou potravinářskou konzervační látku.
Další barviva:
E171 Titanová běloba se v přírodě vyskytuje v krystalické formě.
E172 jsou v EU povolena.
Barvivo E100 dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť.
E170 se používá také jako regulátor kyselosti nebo jako neutralizátor.
Články:
Adžika má specifickou aromatickou chuť a vůni.
Badyán je koření, které svou vůní připomíná anýz.
Bobkový list má svůj původ oblasti Malé Asie.
Harissa pochází z Tuniska.
Skořice se vyznačuje kořenně nasládlou chutí.
E200 (kyselina sorbová) se v těle snadno metabolizuje a považuje se za nejméně škodlivou potravinářskou konzervační látku.
Koření voní.