E203 (sorban vápenatý) je umělý konzervant, který je v rámci EU povolen, ale v kombinaci s dalšími přídatnými látkami omezeno množství.
E203 (sorban vápenatý) se používá při výrobě sýrů, margarínu, do nápojů, oliv ve slaném nálevu, pečiva, kečupů apod. Je špatně rozpustná ve vodě a tucích, a proto se používá ke konzervaci potravin na povrchu a jako součást obalových materiálů.
Sorban vápenatý se vyrábí syntetickou cestou přidáním vápna do kyseliny sorbové.
Při pokusech na zvířatech bylo zjištěno, že sorban vápenatý zanechává dědičný materiál v buněčných kulturách. Malému procentu lidí může látka vyvolat alergické reakce - např. kopřivku, astma, podráždění pokožky, problémy s chováním. Obecně je však považován za bezpečnou látku.
Další éčka:
Sorban draselný je dobře rozpustný ve vodě.
Barvivo E100 dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť.
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.
E200 Kyselina sorbová je konzervant.
E170 se používá také jako regulátor kyselosti nebo jako neutralizátor.
Články:
Bobkový list má svůj původ oblasti Malé Asie.
Adžika má specifickou aromatickou chuť a vůni.
Hořčičné semínko je tradiční koření.
Harissa pochází z Tuniska.
Skořice se vyznačuje kořenně nasládlou chutí.
E203 (sorban vápenatý) je umělý konzervant, který je v rámci EU povolen.
Koření voní.