E210 (kyselina benzoová) je konzervanční látka, jedná se o jeden z nejdéle používaných konzervantů. Používá se především v kyselých potravinách. V EU je tento konzervant povolen.
Kyselina benzoová (E210) se používá ke konzervaci ovocných džusů a dalších nealkoholických nápojů, sirupů, džemů a marmelád, sušeného ovoce, ovocných salátů, margarínu, náplní do pečiva a pekařských výrobků, nakládané zeleniny, oliv, majonéz, kečupů, hořčice, omáček a salátových zálivek.
Většina lidí snáší kyselinu benzoovou zcela bez problému. U citlivých osob však může po požití nadměrného množství látky dojít k mírnému podráždění kůže, zhoršení pozornosti, vzniku hyperaktivity, alergické reakci jako je astma, kopřivka, červené oči, vyrážka (především u osob citlivých na aspirin). V potravinách se za působení kyseliny askorbinové může přetvořit na rakovinotvorný benzol.
Další éčka:
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.
E200 Kyselina sorbová je konzervant.
E170 se používá také jako regulátor kyselosti nebo jako neutralizátor.
Sorban draselný je dobře rozpustný ve vodě.
Barvivo E100 dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť.
Články:
Harissa pochází z Tuniska.
Bobkový list má svůj původ oblasti Malé Asie.
Hořčičné semínko je tradiční koření.
Adžika má specifickou aromatickou chuť a vůni.
Skořice se vyznačuje kořenně nasládlou chutí.
E210 (kyselina benzoová) je konzervanční látka, která nachází použití především v kyselých potravinách.
Koření voní.