E215 (sodná sůl) je umělý konzervant. V zemích EU je povolen v omezeném množství a rozsahu.
E215 (sodná sůl) se používá jako konzervant působící proti plísním, bakteriím a houbám.
V přírodě se volně nevyskytuje, vyrábí se synteticky.
Podle dostupných studií nebylo prokázáno, že by látka způsobovala nežádoucí účinky. U citlivých lidí a při podání vysoké dávky může způsobit otoky,, svědění kopřivku, astma. Sodná sůl má lokální anestetické účinky.
E215 je v EU povolen v omezeném množství a rozsahu. V USA a Austrálii není tato látka povolena.
Další éčka:
E170 se používá také jako regulátor kyselosti nebo jako neutralizátor.
E210 Kyselina benzoová je konzervant, který nachází použití především v kyselých potravinách.
Barvivo E100 dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť.
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.
E211 konzervant benzoan sodný zamezuje množení kvasinek a plísní v kyselém prostředí.
Články:
Kurkuma je koření z oddenku kurkumovníku.
Skořice se vyznačuje kořenně nasládlou chutí.
Koriandr je koření, které je plod rostliny koriandr setý.
Bobkový list má svůj původ oblasti Malé Asie.
Harissa pochází z Tuniska.
Koření voní.