Koření

E218

E218 (methyl-p-hydroxybenzoát) je umělý konzervant. Tento konzervant je v zemích EU povolen v omezeném množství a rozsahu.

Methylparaben patří do skupiny parabenů, používá se jako konzervační činidlo působící proti plísním, bakteriím a houbám. Používá se v kyselých potravinách s pH nižším, než 5.5.

Jedná se methylester kyseliny p-hydroxybenzoové. Methylparaben slouží jako feromon u některých druhů hmyzu.

V přírodě se volně nevyskytuje, vyrábí se synteticky z kyseliny benzoové.

Nadměrná konzumace parabenů může vyvolat kožní vyrážku, kopřivku, svědění, kožní záněty a otoky.

Další éčka:
E210 Kyselina benzoová je konzervant, který nachází použití především v kyselých potravinách.
Barvivo E100 dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť.
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.
E211 konzervant benzoan sodný zamezuje množení kvasinek a plísní v kyselém prostředí.
E170 se používá také jako regulátor kyselosti nebo jako neutralizátor.

Články:
Skořice se vyznačuje kořenně nasládlou chutí.
Koriandr je koření, které je plod rostliny koriandr setý.
Bobkový list má svůj původ oblasti Malé Asie.
Nasi goreng se používá v indonéské kuchyni.
Kurkuma je koření z oddenku kurkumovníku.

Koření

E218.


Koření voní.