Jídla, která koždodenně jíme, jsou provázena kořením nejrůznějších chutí s takovou samozřejmostí, že jeho přítomnost mnohdy ani nevnímáme.
Vědci pod vedením Hayleyho Saula z univerzity v anglickém Yorku prozkoumali keramiku z doby na přelomu mezi mezolitem a neolitem, kdy se lidé začali usazovat a vést zemědělský styl života a zjistili, kdy naše předky napadlo, že ryba či zvěřina chutná lépe, když se k ní přidá nějaká ta voňavá bylinka jako koření. Výsledkem výzkumu je závěr, že lidé v Evropě používali koření již přinejmenším před 6000 lety.
Podrobná bioarcheologická analýza povrchu úlomků nádob pocházejících z této doby ukázala, že vedle stop po masité potravě obsahovaly také zbytky byliny česnáčku lékařského.
Další články:
Routa vonná je přírodní osvěžovač vzduchu, léčivka a koření, které lidé odedávna vyhledávali.
Žáci poznávali vůně koření
Koření voní.