Koření

Hřebíček

Hřebíček je koření nasládlé chuti, která často přechází do chutě hořké.

Hřebíček
Hřebíček

Hřebíček je sušený kalich s poupětem hřebíčkovce vonného, jehličnatého stromu, který může dorůstat až desetimetrové výšky. Toto koření pochází z Moluckých ostrovů a používá se ke kořenění sladkých potravin, rýže i pokrmů z masa. Pro své výrazné aroma bývá také často součástí různých aromatických směsí. Hlavní složkou hřebíčkové silice je fenolická sloučenina eugenol, který má lokálně-anestetické a antiseptické účinky, používá se často v zubním lékařství.

Hřebíček se vyznačuje nasládlou chutí, která mnohdy přechází do chutě hořké. Hřebíček, který má tmavě hnědou nebo černou hlavičku je závadný nebo příliš starý.

Koření

Éčka jsou přídatné látky v potravinách.


Koření