Koření

Japonská kuchyně

Obezita a nemoci s ní spojené se v Japonsku vyskytují výjimečně. Ba právě naopak, Japonci jsou v okolním světě proslulí svým zdravím, dlouhověkostí i štíhlou linií. Receptem je vedle dostatku pohybu i japonská kuchyně a s ní neoddělitelně spojený japonský způsob stravování. Pojďme se proto japonskou kuchyní inspirovat.

Základ, na kterém japonské kuchyně stojí, je rýže, zelenina, mořské ryby a plody moře. Z rýže japonská kuchyně doslova vyrůstá, Japonci ji používají nejen jako přílohu, z rýže vyrábějí také mouku a nudle.

Nejoblíbenější jsou v Japonsku nudle udon a somen, velmi jemné a úzké nudle, vyráběné z pšeničné mouky. Tyto nudle se připravují jako příloha k zelenině i masu a jako zahuštění do polévek. Další často používané nudle jsou nudle nazývané soba vyráběné ze zlaté pohanky.

Dochucovadla typická pro japonskou kuchyni, která dávají jídlům charakteristickou chuť, jsou zázvor, mořské řasy, wasabi a shoya, omáčka z fermentovaných sójových bobů.

Nejčastěji používanými způsoby úpravy jídla jsou vaření, dušení a někdy i smažení. Při přípravě jídel Japonci šetří s tukem. Marně byste však v japonské kuchyni hledali smažené potraviny typu bramboráku nebo smažených řízků, obalených ve vejci a strouhance, ze kterých doslova odkapává tuk.

V Japonsku se při smažení šetří také s časem - jídlo rychle usmaží ve wok pánvi. Japonci také nemají v přílišné oblibě dresingy ani různé zálivky, bohaté na hojné množství tuku a mnohdy také na cukru.

Příznivý vliv na dlouhověkost a zdraví má také pití kvalitního zeleného čaje, který je v Japonsku národním nápojem a čajový obřad je součástí tradiční kultury. Z Japonska pochází několik druhů zeleného čaje, mezi kterými vévodí matcha tea.

Zdravé ingredience používané v japonské kuchyni

Japonci se při vaření nikterak neostýchají zeleniny, kterou používají v hojném množství a také mají velmi rádi syrové potraviny, což dobře ilustruje oblíbené japonské jídlo sushi, které se připravuje z mořských ryb v syrovém stavu.

Jídlo japonské kuchyně se obvykle skládá z grilované mořské ryby, menšího množství rýže, vařené zeleniny doplněné miskou polévky a zeleným čajem. Jako dezert je podáván kousek ovoce. I když je japonské jídlo zpravidla lehké, dokáže přesto nasytit.

Mezi ingredience hojně používané v japonské kuchyni patří také sója. Používá se však pouze ve fermentované podobě. Fermentace zničí antinutriční látky, obsažené v sóji a zanechá pouze zdraví prospěšné látky, jako jsou bílkoviny, vláknina a další látky.

Ingrediencí, kterou nalezneme téměř v každém japonském jídle, jsou mořské řasy.

Vedle používaných surovin je v japonské kuchyni neméně důležitý i způsob stravování Japonců. Základem japonského způsobu stravování je střídmost, pestrost a úcta k jídlu. Japonská kuchyně klade důraz na kvalitu jídla, pestrost a na estetickou úpravu. Japonci jedí pomalu, v klidu, řádně žvýkají a vychutnávají si jídlo. Pomalost v jídle umocňuje i tradiční používání jídelních hůlek.

Recepty na jídla japonské kuchyně:
Japonský rýžový salát podáváme vychlazený.
Suši naaranžujte na talíř.
Gomasio se používá jako dochucovadlo.
Mimi-ga sashimi, smícháme prasečí uši, omáčku, sójové výhonky.
Japonská vejce onsen tamago podáváme s miskou teplé rýže.
Kuřecí sousta tori no kara-age podáváme horké na zeleném salátě, ozdobené citronem.
Shunitseru sarada, salát z vepřových řízků podáváme s rýží nebo můžeme sníst bez příloh.
Negamaki během grilování potíráme zbylou omáčkou.
Losos v rýži posypeme pažitkou nebo cibulkovou natí.
Hovězí teriyaki v pomalém hrnci podávejte s rýží.
Rýžové nudle s kuřecím masem zakápneme tradiční sojovou omáčkou Shoyu.
Piškot ze zeleného čaje Matcha pečeme troubě předem vyhřáté na teplotu 200°C.
Japonský naložený zázvor Gari podáváme jako přílohu k pokrmům.
Nudle soba s tofu, avokádem a cukrovým hráškem ozdobte avokádem a sezamovými semínky.
Amasaké je tradiční japonská kaše z pšenice a rýže.
Marináda na ryby se zázvorem.
Studené tofu s omáčkou podáváme rozdělené do 4 malinkých misek.
Kuře teriyaki naporcujeme během přípravy na malé dílky.

Koření

Japonská kuchyně je recept na zdraví a dlouhý věk.


Koření voní.