Koření

Muškátový oříšek

Muškátový oříšek je koření získávané ze stromu Muškátovníku pravého.

Muškátový oříšek
Muškátový oříšek

Muškátový oříšek je vysušený endosperm (vnitřní část semene) pocházející ze stromu Muškátovníku pravého. Muškátový oříšek se využívá především jako dochucovací koření, které podporuje chuť k jídlu a zajišťuje klidné trávení.

Ve vyšších dávkách se muškátový oříšek chová jako delirogenní narkotikum, jako droga je však zneužíván velmi zřídka, především pro své velmi nepříjemné účinky.

Muškátový oříšek se používá do bramborových pokrmů, polévek a dušeného masa, do pečiva a často se jím také koření masitá jídla, jako jsou karbanátky a vepřové. Je také využíván jako koření při kuchyňské úpravě špenátu, květáku, růžičkové kapusty, kedlubnu, zelí či pastináku.

Koření

Éčka jsou přídatné látky v potravinách.


Koření