Koření

Zázvor

Zázvor je koření, které je získáváno z oddenků rostliny zázvor pravý. Vyznačuje se výraznou pryskyřičnou vůní a žlutou nebo černou barvou.

Zázvor
Zázvor

Zázvor je koření, které se získává z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru pravého. Je charakteristický výraznou pryskyřičnou vůni a žlutou nebo černou barvu.

Zázvor je důležitým kořením indické a čínské kuchyně, kde je používán ve sladkých i slaných pokrmech, ale například také v pivě či limonádách. Čerstvý, vařený, nakládaný i sušený zázvor má příznivé účinky na lidské zdraví.

V Evropě se běžně používá zázvor bílý (oddenky oloupané) a zázvor černý (oddenky neoloupané). V Japonsku je znám také zázvor růžový (nakládané oddenky).

Nejznámější pokrmy, ve kterých najdeme zázvor jsou perník, zázvorové pivo, zázvorky a mnoho dalších pokrmů.

Koření

Éčka jsou přídatné látky v potravinách.


Koření