Koření

Badyán

Badyán je koření, které svou vůní připomíná anýz.

Badyán
Badyán

Badyán je tvořen sušenými hvězdicovými souplodími s lesklými semeny, která pocházejí ze stromu badyáník pravý, který je příbuzný magnóliím.

Badyán, který je dnes rozšířen po celé jihovýchodní Asii a tichomoří, má svůj původ v jihozápadní Číně. V Evropě je znám od počátku 17. století.

Badyán je používán při přípravě pokrmů podle receptů pocházejících z východoasijských kuchyní.

Badyán má příznivé účinky na lidský organismus a je využíván v tradičním léčitelství. Čaj z badyánu působí příznivě při kolikách a revmatismu, má močopudné účinky a pomáhá proti bolestem v krku. Stal se také surovinou pro výrobu známého léku proti virovým onemocněním Tamiflu.

Koření

Éčka jsou přídatné látky v potravinách.


Koření