E132 Indigotin tmavě modré barvivo. V Evropské unii i USA je povoleno k barvení řady potravin. V několika studiích je spojováno s dětskou hyperaktivitou.
Indigotin se získává z asijského indigovníku, jeho zpracování ale probíhá synteticky za přítomnosti modrých barviv (ta se vyrábí z uhelného dehtu).
Indigotin se používá při výrobě nealkoholických nápojů, cereálií, pekařských výrobků, sladkostí, želé, krémů, mražených dezertů, léků, krmiv pro zvířata či parfémů.
Podle některých zdrojů může indigotin způsobovat nevolnost, vysoký krevní tlak, zvracení, dýchací problémy, kožní vyrážky a další alergické reakce u citlivých jedinců. Na základě studií, prováděných na krysách, byl dokázán vznik zhoubného nádoru v místě vpichu pod kůži. Při ústním podání nebyl zjištěn žádný nežádoucí účinek. V souvislosti s Indigotinem probíhají rozsáhlé vědecké diskuze, dostupná data však nejsou dostačující na to, aby se dalo barvivo považovat za karcinogen.
Další éčka:
E131 Patentní modř V se používá při barvení mnoha druhů potravin.
E123 Amarant je syntetické modročervené azobarvivo.
E127 se vyrábí synteticky z kamenouhelného dehtu.
Barvivo E129 je povoleno.
Články:
Rozvařené bramborové knedlíky vyřeší přidání hladké mouky.
Tradiční čínská medicína se stala velmi populární.
Hřebíčkový olej vykazuje dezinfekční účinky.
Prasklé vajíčko zachrání trocha soli.
Jak rozpustit zcukernatělý med ve vodní lázni.
Koření voní.