Barvivo E150a (Jednoduchý karamel, Kulér) je přírodní barvivo, které se získává tepelným zpracováním cukrů. V EU je karamel jako pro použití v potravinách povolen.
Karamel se získává opatrným zahříváním cukrů s přídavkem látky urychlující karamelizaci.
U karamelů připravovaných vařením nebo zahříváním cukrů nebyly zjištěny žádné negativní účinky.
Další barviva:
E132 Indigotin se získává z asijského indigovníku.
E131 Patentní modř V se používá při barvení mnoha druhů potravin.
E140 je v České republice povoleno pro potraviny s výjimkou dětské výživy.
E133 brilantní modř FCF je syntetické barvivo jasně modré barvy.
Články:
Rozvařené bramborové knedlíky se vyřeší přidáním hladké mouky při jejich vaření.
Jak rozpustit zcukernatělý med aby získal opět svoji přirozenou plasticitu.
Prasklé vajíčko zachrání trocha soli přidaná do vody.
Hřebíčkový olej vykazuje dezinfekční účinky.
Jak se pozná cukrovka a co při ní člověka čeká?
Barvivo E150a (Jednoduchý karamel, Kulér) je v rámci EU povoleno.
Koření voní.