E160c Paprikový extrakt je přírodní barvivo, které se získává extrakcí z paprik a chilli papriček. Nesmí se přidávat do dětské výživy, jinak je jeho použití bez omezení. Použití v masných výrobcích je omezeno na množství 10 mg/kg.
Paprikový extrakt je oranžové až červené přírodní barvivo rozpustné v tucích. Spadá do kategorie karotinoidů a přeměňuje se v těle na vitamín A.
Paprikový extrakt se získává pomocí rozpouštědla z plodů červené papriky. Jedná se o oranžové až jasně červené přírodní barvivo, které má často i charakteristické aroma. Používá se v ochucujících směsích, uzeninách, salátových zálivkách, marmeládách, instantních polévkách, slaných pochoutkách, cereáliích, jogurtech a sýrech.
E160c se považuje bezpečné barvivo, protože nejsou známy žádné negativní účinky na lidský organismus.
Další barviva:
E160b má celou škálu odstínů od žluté až po hnědou.
E153 Medicinální uhlí se získává spalováním rostlinných materiálů.
E150c Amoniakový karamel je potravinách povolen.
Barvivo E160a Karoteny se získává z rostlin.
Články:
Jak rozpustit zcukernatělý med aby získal zpět přirozenou plasticitu.
Jak se pozná cukrovka a potřebná úprava životního stylu.
Prasklé vajíčko napraví špetka do vody přidané soli.
Hřebíčkový olej se může prokázat dezinfekčními účinky.
Vláčné linecké těsto získáme přikápnutím trochy smetany.
E160c Paprikový extrakt se získává pomocí z plodů červené papriky. V České republice je toto barvivo povoleno.
Koření voní.