E164 (šafrán, šafránová žluť) je přírodní barvivo. Vzhledem k ceně se používá jen výjimečně v drahých restauracích např. k dochucování rýže nebo různých omáček. Dále např. v koření, medu, masu, zmrzlině a dalších potravinách.
Šafrán (šafránová žluť) je jedno z nejdražších koření a barviv na světe. Dodává potravinám žlutou, oranžovou až hnědou barvu. Šafrán je široce používán v indické, perské, evropské, arabské a tureckí kuchyni. Coby potravinářské aditivum je používán pod označením E164.
Nejsou známy žádné negativní účinky. Šafrán má protirakovinotvorné a protitoxické účinky, které byly dokázány studiemi na lidech.
Další barviva:
E163 Anthokyany se považují za bezpečná barviva.
E170 se používá také jako regulátor kyselosti nebo jako neutralizátor.
E162 se v přírodě vyskytuje v některých rostlinách.
Barvivo E100 dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť.
Články:
Barevný pepř dochucuje hotový pokrm.
Šafrán zvýrazní chuť.
Badyán je koření, které svou vůní připomíná anýz.
Adžika má zvláštní aromatickou chuť a vůni.
Zázvor jsou oddenky rostliny zázvor pravý.
Koření voní.