E219 je umělý konzervant, který je v rámci EU povolen v omezeném množství a rozsahu.
E219 (Methylparahydroxybenzoát sodná sůl) se stejně jako ostatní parabeny používá jako konzervační činidlo, který působí proti plísním, houbám a bakteriím.
Je vyráběn synteticky.
Je používán do pekařských výrobků, džusů a jiných nápojů, jablečného moštu, sladkostí, marmelád, džemů, zmrzlin, mouky, sýrů.
Další éčka:
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.
E211 konzervant benzoan sodný zamezuje množení kvasinek a plísní v kyselém prostředí.
E170 se používá také jako regulátor kyselosti nebo jako neutralizátor.
E210 Kyselina benzoová je konzervant, který najde použití především v kyselých potravinách.
Barvivo E100 dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť.
Články:
Skořice se vyznačuje kořenně nasládlou chutí.
Nasi goreng se používá v indonéské kuchyni.
Bobkový list má svůj původ oblasti Malé Asie.
Zaatar se vyznačuje chrakteristickou chutí.
Kurkuma je koření z oddenku kurkumovníku.
Koření voní.