E220 (oxid siřičitý) je konzervant a antioxidant. Jeho použití je regulováno. Snižuje obsah vitamínu A a B1 v potravinách. V Evropské unii je povolen pro použití u zpracovaného nebo vysušeného ovoce, zeleniny a ořechů.
E220 (oxid siřičitý) je konzervant, antioxidant a prostředek proti hnědnutí. Zabraňuje rozšiřování plísní a bakterií. Neměl by se používat do masa a do potravin, které jsou zdrojem vitamínu A, B1, jelikož ničí vitamíny v potravinách. Oxid siřičitý brání zničení kyseliny askorbové v ovoci a ovocných džusech.
Je vyráběn synteticky zahříváním rudy s obsahem síry.
Mezi potenciální nežádoucí účinky vyvolané siřičitany patří bolest žaludku, nevolnost, bolesti hlavy a astmatické problémy. Při testech účinků siřičitanů na zvířatech byl zjištěn výskyt žaludečních vředů při požití látky.
Další éčka:
E211 konzervant benzoan sodný zamezuje množení kvasinek a plísní v kyselém prostředí.
E170 se používá také jako regulátor kyselosti nebo jako neutralizátor.
Barvivo E100 dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť.
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.
E210 Kyselina benzoová je konzervant, který najde použití především v kyselých potravinách.
Články:
Worcestrová omáčka je tekuté koření.
Nasi goreng se používá v indonéské kuchyni.
Zaatar se vyznačuje chrakteristickou chutí.
Kurkuma je koření z oddenku kurkumovníku.
Bobkový list má svůj původ oblasti Malé Asie.
E220 (oxid siřičitý) je vyráběn synteticky zahříváním rudy s obsahem síry.
Koření voní.