E221 (siřičitan sodný) je konzervant a antioxidant. Snižuje obsah vitamínů A a B1 v potravinách. U citlivých osob může látka způsobit alergické reakce, bolesti hlavy a nevolnost. Tato látka je nebezpečná pro lidi s jaterními a ledvinovými problémy. Konzervant siřičitan sodný je v EU povolen s určitými omezeními.
Siřičitan sodný je konzervant s protiplísňovým a antibakteriálním účinkem, antioxidant, zabraňuje hnědnutí ovoce a zeleniny.
Používá se při výrobě nápojů, ve výrobcích z brambor, džemech, marmeládách, sušeném ovoci, mražených jablcích.
E221 může způsobovat alergické reakce u astmatiků. Ničí vitamin B1, proto se v USA nesmí přidávat do potravin sloužících jako zdroj tohoto vitaminu.
Další éčka:
E220 zabraňuje rozšiřování plísní a bakterií.
Barvivo E100 dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť.
E210 Kyselina benzoová je konzervant, který najde použití především v kyselých potravinách.
E211 konzervant benzoan sodný zamezuje množení kvasinek a plísní v kyselém prostředí.
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.
Články:
Nasi goreng se používá v indonéské kuchyni.
Kurkuma je koření z oddenku kurkumovníku.
Bobkový list má svůj původ oblasti Malé Asie.
Worcestrová omáčka je tekuté koření.
Zaatar se vyznačuje chrakteristickou chutí.
E221 (siřičitan sodný) se používá jako konzervant v potravinářství, u susušeného ovoce dále také při výrobě barviv a čisticích prostředků.
Koření voní.