E232 (orthofenylfenolát sodný) je konzervant, který není v České republice povolen. Jedná se o látku, která se používá ke konzervování zejména citrusových plodů. Kontakt látky s očima může způsobit podráždění. U některých osob může tato látka dráždit kůži.
Orthofenylfenolát sodný se používá především v zemědělství při pěstování různých druhů ovoce a zeleniny (např. brambor, rajčat, citrusových plodů, švestek, hrušek, broskví...). Ve formě dezinfekčních přípravků se používá pro dezinfekci v domácnosti, potravinářských provozech, nemocnicích apod.
Jako potravinářská přídatná látka má orthofenylfenolát sodný číselný kód E232 avšak v Evropské unii a České republice je zakázán.
Kontakt s očima může způsobit podráždění. U některých osob může látka dráždit kůži. Skupina pro podporu hyperaktivních dětí doporučuje vyloučit z dětské výživy. Studiemi na zvířatech byla zjištěna řada negativních účinků - výskyt zhoubných i nezhoubných nádorů, problémy s ledvinami, teratogenní a reprodukční problémy. Podle organizace IARC je orthofenylfenolát sodný prokázaný zvířecí karcinogen.
Další éčka:
E221 Siřičitan sodný snižuje obsah vitamínů A a B1 v potravinách.
E223 Disiřičitan sodný dokáže snižovat množství některých vitamínů v potravinách.
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.
E222 Hydrogensiřičitan sodný vzniká přidáním plynu do louhu.
Konzervant E224 disiřičitan draselný je využíván při bělení chmele, cukrů a při zpracování ovoce nebo zeleniny.
Články:
Pepř bílý se získává oddělením slupky zralých bobulí pepře.
Tabasco rozvíjí svoji chuť během kvašení.
Římský kmín je často používán společně s koriandrem.
Provensálské koření obvykle obsahuje rozmarýn, bazalku, tymián a případně i další přísady.
Koření fenykl je oblíbené především ve francouzské a italské kuchyni.
Koření voní.