E233 (Thiabendazol) je fungicid (konzervant účinný proti plísním). Používá se jako fungicid a pesticid při ošetřování krmiv pro zvířata a k ošetření kůry ovoce. Účinně působí proti parazitům u zvířat.
E233 se dříve používal k úpravě kyselosti potravin. Údajně je vyráběn pouze jednou společností v Indii, která vyzývá výrobce, aby se látka používala jen velmi opatrně, protože výrazně ovlivňuje kyselost potravin.
V EU je používání této látky v potravinách zakázáno.
Thiabendazol se získává především synteticky z různých pesticidů.
V rámci různých studií bylo zjištěno, že látka společně s E232 (Orthofenylfenolát) způsobuje zvířatům vznik nádorů a způsobuje nežádoucí orgánové změny. Látka je však považována za bezpečnou za předpokladu, že nedojde ke konzumaci slupek ovoce, které byly touto látkou ošetřeny. Jsou možné nežádoucí reakce u citlivých osob.
Další éčka:
E232 je prokázaný zvířecí karcinogen.
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.
E222 Hydrogensiřičitan sodný vzniká přidáním plynu do louhu.
Konzervant E224 disiřičitan draselný je využíván při bělení chmele, cukrů a při zpracování ovoce nebo zeleniny.
E223 Disiřičitan sodný dokáže snižovat množství některých vitamínů v potravinách.
Články:
Pepř bílý se připravuje oddělením slupky zralého pepře.
Provensálské koření obvykle obsahuje rozmarýn, bazalku, tymián a případně i další přísady.
Tabasco rozvíjí svoji chuť během kvašení.
Koření fenykl je oblíbené především ve francouzské a italské kuchyni.
Římský kmín je často používán společně s koriandrem.
Koření voní.