E234 (orthofenylfenolát sodný) je konzervant, který je produktem bakterií Lactococcus lactis. Je používán jako konzervační činidlo v sýrech a mléčných výrobcích, konzervované zelenině a ovoci, pudincích či různých omáčkách, kde působí proti některým bakteriím. Dále se používá např. v kosmetice. V zemích EU je nisin povolen pro vybrané druhy potravin v omezeném množství.
E234 Nisin je peptid, který má velmi nízkou molekulární hmotnost. Vyskytuje se ve formě krystalků. Vyskytuje se přirozeně v různých druzích sýra. Má velmi dobré účinky proti řadě patogenních bakterií. Je stabilní v kyselých potravinách.
Nejsou známy negativní účinky a nisin je považován za bezpečnou přídatnou látku.
V České republice se v minulosti nesměl nisin používat jako přídatná látka. Nyní je povoleno jeho použití při výrobě pudinků ze semoliny či tapioky a sýrů včetně tavených.
Přijatelná denní dávka (ADI) 0-0,25 mg/kg tělesné hmostnosti. Evropský parlament v roce 2003 oznámil, že by se látka neměla používat z důvodu možného zhoršeného působení antibiotik na člověka. Podle zahraniční literatury by měla být látka zakázána do doby, než bude její nezávadnost zcela prokázána.
Další éčka:
E232 je prokázaný zvířecí karcinogen.
E223 Disiřičitan sodný dokáže snižovat množství některých vitamínů v potravinách.
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.
E222 Hydrogensiřičitan sodný vzniká přidáním plynu do louhu.
Konzervant E224 disiřičitan draselný je využíván při bělení chmele, cukrů a při zpracování ovoce nebo zeleniny.
Články:
Pepř bílý se získává oddělením slupky zralých bobulí pepře.
Římský kmín je často používán společně s koriandrem.
Provensálské koření obvykle obsahuje rozmarýn, bazalku, tymián a případně i další přísady.
Tabasco rozvíjí svoji chuť během kvašení.
Koření fenykl je oblíbené především ve francouzské a italské kuchyni.
Koření voní.