E235 (Natamycin) je konzervant, antibiotikum, produkované bakterií Streptomyces natalensis, které zabraňuje růstu plísní a kvasinek. V Evropské unii se natamycin smí používat k ošetření povrchu sýrů a masných výrobků, nesmí se však dostat více než 1,5 cm pod povrch potraviny. V USA je používání této látky povoleno.
Natamycin je používán také v lékařství při léčbě kvasinkových onemocnění a mezi jeho nežádoucí účinky patří podráždění pokožky, průjem, nevolnost a zvracení.
Proběhla řada pokusů na krysách a psech, které nezpůsobily žádné závažné negativní účinky. Jediným efektem bylo nepatrné snížení tělesných hmotností. Karcinogenní, mutagenní nebo teratogenní účinky na zvířatech nebyly dokázány. Důvodem pro odstoupení od používání těchto látek byla obava ze vzniku kolonií odolných proti antibiotikům.
V minulosti nebylo v České republice povoleno použití natamycinu v potravinách. Nyní je povoleno k ošetření povrchu tvrdých, polotvrdých a poloměkkých sýrů a k ošetření povrchu trvanlivých salámů a trvanlivých masných výrobků uzených studeným kouřem. Vyhláška však požaduje nepřítomnost natamycinu v hloubce větší než půl centimetru.
Další éčka:
E232 je prokázaný zvířecí karcinogen.
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.
E222 Hydrogensiřičitan sodný vzniká přidáním plynu do louhu.
Konzervant E224 disiřičitan draselný je využíván při bělení chmele, cukrů a při zpracování ovoce nebo zeleniny.
E223 Disiřičitan sodný dokáže snižovat množství některých vitamínů v potravinách.
Články:
Bílý pepř se připravuje oddělením slupky zralého pepře.
Provensálské koření obsahuje obvykle rozmarýn, bazalku, tymián a popřípadě také další přísady.
Tabasco rozvíjí svoji chuť během kvašení.
Koření fenykl je oblíbené především ve francouzské a italské kuchyni.
Římský kmín je často používán společně s koriandrem.
E235 Natamycin je v Evropské unii povolen pro omezený okruh potravin v omezeném množství.
Koření voní.