Koření

Gomasio recept

Japonská kuchyně

Suroviny potřebné pro přípravu receptu na jídlo gomasio:

sezamová semínka, sůl

Postup přípravy:

Na rozpálené pánvi nasucho opražíme sezamová semínka. Smícháme v poměru 14:1 s opraženou mořskou solí (některé zdroje uvádějí poměr 4:1, jiné zase až 22:1, zřejmě záleží na tom, nakolik jsme zvyklí solit) a společně utlučeme v hmoždíři tak, abychom nerozdrtili na prášek všechna semínka (cca) 20 procent by mělo zůstat vcelku).

Gomasio se používá jako dochucovadlo do polévek, salátů, na uvařenou rýži či jiné obiloviny.

Gomasio (někdy nazývané sezamová sůl) uchováváme v lednici maximálně po dobu jednoho týdnu, po této době hrozí jeho žluknutí.

Další recepty a články:
Jak rozpustit zcukernatělý med, aby byl bez krystalků.
Kari koření se může značně odlišovat složením.
Příprava suši z krátkozrnné rýže.
Chilli napomáhá spalování tuků díky kapsaicinu.
Rozvařené bramborové knedlíky s hladkou moukou.
Japonský rýžový salát podáváme vychlazený.

Koření

Recept na gomasio, které je jídlo japonské kuchyně.


Koření voní.