Koření

Kari koření znají Indové pod názvem masala

Směs koření, kterou Evropané i zbytek světa znají jako kari, Indové označuní stále tak jako před stovkami let - mluví o něm jako o masale. Přitom právě po názvem kari se tato směs koření stala symbolem indické kuchyně.

Jak k tomu došlo? Pro odpověď se musíme vydat proti proudu času do dob britských koloniálních dob. Pro tuto dobu je nejspíš typické, že Angličané dali kari (curry) koření nové jméno.

Odkud se původně anglické slovo "curry" vzalo? Nejčastěji se spojuje s tamilským výrazem kari, které znamená omáčku. Angličtí kuchaři však tento výraz znali již za vlády krále Richarda Lví srdce, tedy mnohem dříve, než první anglické obchodní lodě zamířily kolem Mysu Dobré naděje do Indického oceánu. Slovo "cury" je tu odvozeno od starofrancouzského "cuire", tedy vařit. Tímto slovem označovaly omáčky, jež milovala tehdejší šlechta. Byly plné koření a rozinek a staré kuchařské postupy se v nich spojovaly s arabskými zvyky, jež si Angličané osvojili během křížových výprav. Možná i proto si o několik století později tak oblíbili indické kari.

Byli to tedy nakonec angličtí obchodníci, kteří se zasloužili o celosvětovou oblibu původně staroindické směsi koření, které si indické hospodyňky obvykle samy míchaly, a udělali z něj vynikající obchodní produkt.

Další články:
Čokoláda s designem tuby olejových barev přichází v limitované sérii.
Kurkuma má protizánětlivé účinky.
Koření dokáže zlepšit kvalitu mateřského mléka, které je svým složením jedinečné.
Tradiční čínská medicína léčí zdravotní problémy.
Kari koření

Koření

Kari koření znají Indové pod názvem masala, Angličané se pak zasloužili o jeho celosvětovou oblibu.


Koření voní.