Koření

Příprava suši

Japonská kuchyně

Potřebné suroviny:

220 g krátkozrnné rýže (Koshikari nebo Arborio), 500 ml vody, 2 lžíce octa, 1 lžička soli, 1 lžíce cukru, 5 plátků zpracovaných mořských řas (Yaki Nori), wasabi pasta, 125 g uzeného lososa, pstruha nebo čerstvého tuňáka, polovina malého avokáda, 1 libanonská okurka, 3 lžíce naloženého zázvoru, sojová omáčka

Postup přípravy:

Rýži popláchněte několikrát pod tekoucí vodou a vložte do hrnce s vodou. Uveďte do varu a vařte 4-5 minut nepřikryté. Voda by se měla vsáknout do rýže. Poté přikryjte a vařte další 4 minuty na velice mírném ohni, stáhněte s ohně a nechte 10 minut odpočinout. Poté přidejte ocet, cukr a osolte. Míchejte, dokud rýže trochu nezchladne.

Na bambusové podložky nebo na potravinářskou fólii si připravte plátky řasy. Rozprostřete pětinu připravené rýže na dolní polovinu řasy. Nechte asi 2 cm volné okraje. Do středu rýže naneste podélně proužek Wasabi. Rybu, avokádo a okurku nakrájejte na úzké nudličky, které rovnoměrně rozdělte na proužek wasabi. Poklaďte kousky zázvoru. Trochou vody navlhčete horní konec plátků. Pomocí fólie rolujte plátek do roličky. Zabalte do fólie a nechte aspoň hodinu odpočinout v lednici.

Nakrájejte ostrým nožem nakrájejte na 4cm plátky.

Suši naaranžujte na talíř a podávejte s malými mističkami sojové omáčky, wasabi a naloženého zázvoru.

Další články:
Jak rozpustit zcukernatělý med, aby byl bez krystalků.
Japonský rýžový salát podáváme vychlazený.
Kari koření se může značně odlišovat složením.
Mouční moli nemají rádi bobkový list.
Chilli napomáhá spalování tuků díky kapsaicinu.
Rozvařené bramborové knedlíky s hladkou moukou.

Koření

Suši je jídlo japonské kuchyně.


Koření voní.