E121 Citronová červeň 2 je syntetické barvivo, které může mít žlutou, oranžovou nebo tmavě červenou barvu. Není rozpustná ve vodě. V zemích EU včetně ČR je jako přídatná látka do potravin toto barvivo zakázáno. Jedná se o potencionálně karcinogenní látku.
Při vstřebání do pokožky může způsobit zdrsnění pokožky. Jedná se o potencionálně karcinogenní látku. Způsobuje alergické reakce. Řada studií prokázala negativní účinky na zvířatech. Zdravotnímu riziku při konzumaci pomerančů lze předejít ostrouháním jeho kůry, protože se barvivo nedostává do buničiny. Složka 2-napthol, která je obsažena v barvivu, může způsobit, při jeho zvýšeném příjmu zákal oční čočky, poruchy ledvin, zvracení nebo oběhový kolaps.
Další éčka:
E120 Košenila, kyselina karmínová se získává z vysušených těl samiček červce nopálového.
E104 Chinolinová žluť je používána v některých cukrovinkách, sušenkách, hořčici, žvýkačkách.
E110 Žluť SY je zatím v potravinách povolena bez omezení.
E102 Tartrazin se vyrábí z uhelného dehtu.
Články:
Hedvábná stezka fungovala tisíce let jako informační kanál mezi Evropou a Čínou.
Prasklé vajíčko zachrání trocha soli.
Jak zabránit hnědnutí jablek, lze je pokapat citronovou šťávou.
Rozvařené brambory vyřeší jednoduchý trik.
Jak rozpustit zcukernatělý med ve vodní lázni.
Koření voní.