E122 Azorubin je syntetické červené barvivo, které patří do skupiny tzv. azobarviv. Vyrábí se z uhelného dehtu. Před vstupem České republiky do EU bylo toto barvivo zakázáno. V současné době je podle evropské legislativy zatím v EU povoleno. V USA je zakázáno.
Azorubin (E122) je červené syntetické azobarvivo přidávané do nápojů, cukrovinek, marcipánu, želé, zmrzlin, mléčných výrobků, jogurtů, marmelád, pudinků, konzervovaného ovoce apod. Je také součástí syntetických potravinářských barev pro domácnost a používá se k barevnému odlišení pilulek. Azorubin byl v minulosti ČZPI odhalen i v potravinách, ve kterých je ze zákona zakázán.
U člověka může po požití vyvolat kožní reakce. Je to způsobeno aktivací krevního oběhu, kterou způsobí štěpné produkty azorubinu. Dlouhodobější studie byly provedeny pouze u myší, u kterých byl dokázán výskyt a přežívání nádorů, žádné jiné další účinky. Studie, zabývající se vlivem azorubinu na reprodukci a plodnost u lidí, nedokázaly žádné negativní účinky. U dětí může způsobit hyperaktivitu. Tato informace musí být uvedena na obalu výrobku obsahujícího azorubin.
Další éčka:
E104 Chinolinová žluť je používána v některých cukrovinkách, sušenkách, hořčici, žvýkačkách.
E102 Tartrazin se vyrábí z uhelného dehtu.
E120 Košenila, kyselina karmínová se získává z vysušených těl samiček červce nopálového.
E110 Žluť SY je zatím v potravinách povolena bez omezení.
Články:
Hedvábná stezka fungovala tisíce let jako informační kanál mezi Evropou a Čínou.
Prasklé vajíčko zachrání trocha soli.
Rozvařené brambory vyřeší jednoduchý trik.
Jak rozpustit zcukernatělý med ve vodní lázni.
Jak zabránit hnědnutí jablek, nabízí se pokapat je citronovou šťávou.
Koření voní.