E222 (hydrogensiřičitan sodný) je konzervant a antioxidant. U citlivých osob může způsobit nevolnost. Tento konzervant je v EU povolen jen pro použití u některých potravin.
Hydrogensiřičitan sodný se používá jako konzervant, bělidlo, přípravek proti odbarvení a jako přípravek proti růstu bakterií.
Hydrogensiřičitan sodný se získává z pyrosiřičitanu sodného. Vzniká přidáním plynu do louhu.
Používá se například při výrobě nealkoholických nápojů, sušeného ovoce, džusů, vína, octa a výrobků z brambor.
Nežádoucími účinky hydrogensiřičitanu sodného jsou nevolnost, bolesti žaludku, hlavy. Může způsobovat alergické reakce u astmatiků a ničí vitamin B1.
Další éčka:
E221 Siřičitan sodný snižuje obsah vitamínů A a B1 v potravinách.
E210 Kyselina benzoová je konzervant, který najde použití především v kyselých potravinách.
E211 konzervant benzoan sodný zamezuje množení kvasinek a plísní v kyselém prostředí.
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.
E220 zabraňuje rozšiřování plísní a bakterií.
Články:
Tabasco rozvíjí svoji chuť v průběhu kvašení.
Bobkový list má svůj původ oblasti Malé Asie.
Zaatar se vyznačuje chrakteristickou chutí.
Nasi goreng se používá v indonéské kuchyni.
Worcestrová omáčka je tekuté koření.
E222 (hydrogensiřičitan sodný) se používá jako konzervant i bělidlo.
Koření voní.