E223 (disiřičitan sodný) je konzervant a antioxidant. Jedná se o poměrně nestabilní sloučeninu, která se v těle rozkládá na další siřičitany a je metabolizována. Snižuje množství některých vitamínů v potravinách. U citlivých osob může způsobovat nevolnost. V EU je její užívání v potravinách povoleno.
Disiřičitan sodný se používá jako konzervant, zabraňující šíření bakterií, plísní a hub. Jedná se také o antioxidant, zabraňující hnědnutí ovoce a potravin. V potravinách ničí vitamín B1 a proto je zakázáno používat tuto látku do potravin sloužících jako zdroj vitaminu B1.
Konzervant E223 se přidává do nápojů, sušeného ovoce, octa, džusů, vína a výrobků z brambor. Používá se ke konzervaci čerstvého ovoce a zeleniny, které jsou určeny pro další zpracování. Účinkuje také jako prostředek na zlepšení mouky.
Disiřičitan sodný může způsobovat alergické reakce u astmatiků a ničí vitamin B1. U pokusných krys ovlivňovala schopnost rozmnožování při podávání ve stravě.
Přijatelná denní dávka E223 činí 0-0,7mg na kilogram tělesné váhy.
Další éčka:
E222 Hydrogensiřičitan sodný vzniká přidáním plynu do louhu.
E211 konzervant benzoan sodný zamezuje množení kvasinek a plísní v kyselém prostředí.
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.
E220 zabraňuje rozšiřování plísní a bakterií.
E221 Siřičitan sodný snižuje obsah vitamínů A a B1 v potravinách.
Články:
Provensálské koření obvykle obsahuje rozmarýn, bazalku, tymián a další přísady.
Zaatar se vyznačuje chrakteristickou chutí.
Tabasco rozvíjí svoji chuť v průběhu kvašení.
Nasi goreng se používá v indonéské kuchyni.
Worcestrová omáčka je tekuté koření.
E223 (disiřičitan sodný) je poměrně nestabilní sloučenina, která se v těle rozkládá na další siřičitany.
Koření voní.