E224 (disiřičitan draselný) je konzervant, antioxidant a bělicí látka. Snižuje koncentraci některých vitamínů v potravinách. Používá se při bělení cukrů, chmele a při zpracování ovoce nebo zeleniny a při výrobě nápojů. V malém množství je tato látka považována za bezpečnou, u citlivých osob však může způsobovat alergie, bolesti hlavy, žaludku nebo střevní potíže.
Disiřičitan draselný (E224) je konzervant, který zabraňuje šíření hub a plísní. Využívá se také jako antioxidant nebo sterilizační činidlo.
Přidává se obvykle do nápojů, džusů, sušeného ovoce, octa, vína a výrobků z brambor. Používá se také ke konzervaci čerstvého ovoce a zeleniny, které jsou určeny pro další zpracování.
Disiřičitan draselný může způsobovat alergické reakce u astmatiků a ničí vitamin B1. U krysích samic ovlivňovala reprodukci a u myší způsobovala nádory při dlouhodobém podávání ve stravě. V malém množství je tato látka organizací FDA považována za bezpečnou.
Další éčka:
E223 Disiřičitan sodný dokáže snižovat množství některých vitamínů v potravinách.
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.
E220 zabraňuje rozšiřování plísní a bakterií.
E221 Siřičitan sodný snižuje obsah vitamínů A a B1 v potravinách.
E222 Hydrogensiřičitan sodný vzniká přidáním plynu do louhu.
Články:
Zaatar se vyznačuje chrakteristickou chutí.
Tabasco rozvíjí svoji chuť v průběhu kvašení.
Nasi goreng se používá v indonéské kuchyni.
Provensálské koření obvykle obsahuje rozmarýn, bazalku, tymián a další přísady.
Worcestrová omáčka je tekuté koření.
Konzervant E224 disiřičitan draselný brání šíření hub a plísní. Tato látka se využívá také jako antioxidant nebo sterilizační činidlo.
Koření voní.