E226 (siřičitan vápenatý) je konzervant a antioxidant. U citlivých osob může způsobovat nevolnost. V EU je povolen pouze pro některé potraviny.
Siřičitan vápenatý je konzervant. Snižuje koncentraci některých vitamínů v potravinách. V ovoci a ovocných džusech chrání vitamin C před jeho degradací.
Vyrábí se přidáváním oxidu siřičitého do hydroxidu vápenatého.
Používá se při bělení cukrů, chmele, dále v džemech, marmeládách, ovocných nápojích, vínu, sušeném ovoci, sýrech, sušených fazolích, výrobkcích z brambor, želatině...
Siřičitan vápenatý je považovaný za bezpečnou látku, nicméně existují důkazy o vzniklých příznacích astmatu, anafylaxe nebo o příznacích poruch chování, bolestí hlavy, nevolností. Může způsobovat alergické reakce u astmatiků a ničí vitamin B1.
Další éčka:
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.
Konzervant E224 disiřičitan draselný se používá při bělení cukrů, chmele a při zpracování ovoce nebo zeleniny.
E221 Siřičitan sodný snižuje obsah vitamínů A a B1 v potravinách.
E222 Hydrogensiřičitan sodný vzniká přidáním plynu do louhu.
E223 Disiřičitan sodný dokáže snižovat množství některých vitamínů v potravinách.
Články:
Tabasco rozvíjí svoji chuť v průběhu kvašení.
Nasi goreng se používá v indonéské kuchyni.
Worcestrová omáčka je tekuté koření.
Zaatar se vyznačuje chrakteristickou chutí.
Provensálské koření obvykle obsahuje rozmarýn, bazalku, tymián a další přísady.
Koření voní.