Koření

E163 Anthokyany

E163 (anthokyany) jsou přírodní barvivo. Jako barvivo jsou v rámci EU povoleny. V dětské výživě však povoleny nejsou.

E163 (anthokyany) jsou barviva, které se nachází v ovoci, zelenině, v rostlinné míze květin, kterým dodává červenou, modrou nebo fialovou barvu. Barva je silně ovlivněna kyselostí či zásaditostí prostředí, ve kterém se vyskytuje. Při nízkém pH je barvivo červené, při vysokém je modré. V přírodě existuje přibližně sto druhů anthokyanů, vyskytujících se např. v brusinkách, grepu, malinách, třešních, hroznovém vínu či švestkách. Jsou poměrně nestabilní, proto se nepoužívají často. V kyselém prostředí je jejich stabilita přijatelná.

Anthokyany se používají v kyselých potravinách, kde je jejich zabarvení nejsytější. Používají se k barvení nápojů, zavařenin, sladkostí, výrobků z ovoce, zmrzlin a nanuků, sypkých směsí, jogurtů a dalších mléčných výrobků.

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky a barviva anthokyany se považují za bezpečná.

Získávají se především z grepů, ze zbytkových částí při lisování ovocných šťáv nebo ze slupek hroznů.

Další barviva:
E162 se v přírodě vyskytuje v některých rostlinách.
Barvivo E100 dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť.
Lykopen je v České republice povolen.
E160b má celou škálu odstínů od žluté po hnědou.

Články:
Adžika má zvláštní aromatickou chuť a vůni.
Mouchy, mravenci, komáři - pomoci může koření, bylinky a květiny, připravili jsme osvědčené rady, jak se hmyzu zbavit.
Hřebíček je koření nasládlé chuti.
Zázvor jsou oddenky rostliny zázvor pravý.
Badyán je koření, které svou vůní připomíná anýz.

Koření

E163 Anthokyany jsou přírodní barvivo, u kterého nejsou známy nežádoucí účinky.


Koření voní.