Koření

E214 Ethylparahydroxybenzoát

E214 (ethylparahydroxybenzoát)je konzervant. V EU je povolen v omezeném množství a rozsahu.

Ethylparahydroxybenzoát (E214) je konzervantem, který působí proti plísním, bakteriím a houbám v potravinách.

V přírodě se volně nevyskytuje, vyrábí se synteticky.

Zatímco parabeny mohou způsobovat silné kontaktní dermatitidy, jsou-li přítomny v kosmetických výrobcích či mastech, existující studie neprokázaly přesvědčivě jejich nežádoucí účinky, jsou-li používány jako potravinářská aditiva. Podle jedné studie však mohou parabeny v potravinách způsobovat dermatitidy. Ethylparaben vykazuje lokálně anestetické účinky.

Další éčka:
E211 konzervant benzoan sodný zamezuje množení kvasinek a plísní v kyselém prostředí.
E170 se používá také jako regulátor kyselosti nebo jako neutralizátor.
E210 Kyselina benzoová je konzervant, který nachází použití především v kyselých potravinách.
Barvivo E100 dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť.
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.

Články:
Bobkový list má svůj původ oblasti Malé Asie.
Kurkuma je koření z oddenku kurkumovníku.
Harissa pochází z Tuniska.
Skořice se vyznačuje kořenně nasládlou chutí.
Koriandr je koření, které je plod rostliny koriandr setý.

Koření

E214 je v EU povolen v omezeném množství a rozsahu.


Koření voní.