Koření

E216

E216 (propylparaben) je umělý konzervant, který není v České republice ani Evropské unii povolen.

Propylparaben je konzervační látka, která je méně toxická než kyselina benzoová a působící v širším rozpětí pH. Používá se jako protibakteriální činidlo a zabrňuje šíření hub potravinami. Působí v potravinách s pH nižší než 6.5. Chuť propylparabenu ovlivňuje negativně chuť potravin.

Je vyráběn synteticky.

Další éčka:
E210 Kyselina benzoová je konzervant, který nachází použití především v kyselých potravinách.
Barvivo E100 dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť.
Éčka v potravinách jsou přídatné látky.
E211 konzervant benzoan sodný zamezuje množení kvasinek a plísní v kyselém prostředí.
E170 se používá také jako regulátor kyselosti nebo jako neutralizátor.

Články:
Koriandr je koření, které je plod rostliny koriandr setý.
Skořice se vyznačuje kořenně nasládlou chutí.
Bobkový list má svůj původ oblasti Malé Asie.
Nasi goreng se používá v indonéské kuchyni.
Kurkuma je koření z oddenku kurkumovníku.

Koření

E218 je konzervant, který není v EU povolen.


Koření voní.