Pečený čaj z citrusů provoní atmosféru již při své přípravě. Při prvním doušku pak rozvine v ústech svoji chuť. Upečete ho z citrusů, zázvoru a koření.
Potřebné suroviny:
2200 g citrusů (pomeranče, mandarinky, případně 1 grep), 2 citrony, kousek čerstvého zázvoru, 6 hřebíčků, 3 ks badyánu, 4 svitky skořice, 900 g hnědého cukru
Postup přípravy pečeného čaje z citrusů:
Pokud máme chemicky neošetřené citrony, jeden můžeme použít i s kůrou, ale zbylé ovoce oloupejte, protože slupka při pečení trochu zhořkne. Poté citrusy nadrobno nakrájíme. Pokud použijeme grep, odstraníme z něj co nejvíce bílých blan. Na plechu smícháme s oloupaným a najemno nasekaným zázvorem, badyánem, hřebíčkem, skořicí a cukrem. Pečeme asi 35 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, během pečení jednou promícháme.
Po upečení plníme ještě horkou směs do sklenic, které otočíme dnem vzhůru a necháme tak až do zchladnutí.
Při přípravě zalijeme v hrníčku asi 3 lžičky směsi vroucí vodou.
Další články:
Pepř černý je oblíbené koření, které se používá ve všech světových kuchyních.
Skořice se používá mletá a ve formě sušené kůry.
Jak se pozná cukrovka, prvním příznakem bývá pocit žízně a častější močení.
Hedvábná stezka fungovala tisíce let jako informační kanál mezi Evropou a Čínou.
Zázvor pomáhá při bolesti, obsahuje látky, které podněcují tvorbu endorfinů.
Hřebíček je sušený kalich a poupě hřebíčkovce vonného.
Pečený čaj z citrusů v zimě zahřeje a může posloužit i jako jedlý a voňavý dárek pro naše přátele a blízké.
Koření voní.