Riboflavin jE101 je přírodní či přírodně identické oranžovo žluté barvivo, které se přirozeně nachází v mléku, máslu a sýru, a zabarvuje je do žluta. Jedná se o vitamin B2.
Riboflavin je využíván častěji jako vitamin než jako barvivo. Vyskytuje se v mléce, vejcích nebo játrech. Je součástí dvou enzymů, které spolupracují na získávání energie z cukrů a tuků. Je nutný pravidelný příjem protože tělo jen velmi těžce roboflavin ukládá. Je nutný pro zdravou kůži a dýchání, chrání oči před citlivostí na světlo. Označení E101 (přesněji E101a) nese taktéž Riboflavin-5'-fosfát, který je lépe rozpustnou formou Riboflavinu.
E101 barvivo Riboflavin nemá žádné známé negativní účinky. Vitamin B2 je důležitý pro imunitní systém a posiluje schopnost hojení poranění a popálenin. Podporuje infekční malárii, proto se nedoporučuje jeho příjem při cestách do zemí s výskytem této infekční nemoci.
Společně s barvivem E101a se přidává do mouky, dětských snídaňových cereálií, kukuřičné moučky, arašídového másla, kukuřičné krupice, makarónů, pečiva, chleba, zmrzlin, margarínů, pudinků, majonéz, mléčných výrobků, sýrů, sýrových pomazánek... Dále slouží jako přísada do změkčovadel.
Další články:
Pepř černý se používá ve většině světových kuchyní.
Barvivo E100 Kurkumin se získává z čerstvých a sušených oddenků turmeriku.
Hedvábná stezka fungovala tisíce let jako informační kanál mezi Evropou a Čínou.
Zázvor pomáhá při bolesti, obsahuje látky, které podporují tvorbu endorfinů.
Pepřovník černý pochází z Malabarského pobřeží.
Hřebíček je sušený kalich a poupě stromu hřebíčkovec vonný.
E101 Riboflavin neboli vitamin B2 je přírodní barvivo. Přirozeně se nachází v mléce, vejcích a v rostlinách.
Koření voní.