E102 Tartrazin je umělé žluté barvivo. Patří do skupiny tzv. azobarviv. Získává se synteticky z uhelného dehtu.
Jedná se o světle oranžový prášek. V ČR (EU) je toto barvivo povoleno k barvení mnoha druhů potravin.
Může vyvolat alergické reakce a astmatické záchvaty u citlivých jedinců. U citlivých osob se po požití mohou dostavit následující potíže: svědící kopřivka, purpura, otoky, rýma, migrény a rozmazané vidění. U dětí může způsobovat hyperaktivitu, u citlivých osob alergické reakce. Na obalu potraviny musí být uvedeno, že může způsobovat hyperaktivitu u dětí. V zemích EU je zatím v potravinách povoleno bez omezení. V posledních letech je snaha jeho používání omezit.
Tartrazin (E101) se používá v pekařských a mléčných výrobcích, jogurtech, zmrzlinách, dezertech, cukrovinkách, sypkých směsích, polévkách, hořčici, omáčkách, nápojích, žvýkačkách a syntetických barvách pro barvení potravin v domácnosti. Slouží také k barevnému rozlišení pilulek a barvení krmiv pro domácí zvířata.
Další éčka:
Barvivo E100 Kurkumin se získává z čerstvých a sušených oddenků turmeriku.
E101 barvivo Riboflavin se používá v pekařských a mléčných výrobcích, jogurtech, dezertech, sypkých směsích...
Články:
Hedvábná stezka fungovala tisíce let jako informační kanál mezi Evropou a Čínou.
Pepř černý se používá ve většině světových kuchyní.
Zázvor pomáhá při bolesti, obsahuje látky, které podporují tvorbu endorfinů.
Pepřovník černý pochází z Malabarského pobřeží.
Hřebíček je sušený kalich a poupě stromu hřebíčkovec vonný.
E102 Tartrazin je nejčastěji jmenovanou látkou v diskusích o nežádoucích účincích syntetických barviv na lidské zdraví.
Koření voní.